Špaček růžový (Strunus roseus) je zpěvný pták z čeledi špačkovitých. Hnízdí v rozmezí od jihovýchodní Evropy po jižní Asii. Je tažný, zimoviště má v Indii a tropické Asii. Vzácně bývá zaznamenán ve střední Evropě včetně České republiky. Jeho přirozeným prostředím jsou stepi a otevřená hospodářská krajina.

Dospělí ptáci jsou nezaměnitelní, převážně růžoví, se světle oranžovými končetinami a zobákem a leskle černou hlavou, křídly a ocasem. Samci v období rozmnožování mají navíc výrazně prodloužená pera na hlavě, která při vzrušení vztyčují.

Fotografie špačka růžového pořízené v Rumunské části Delty Dunaje.

Snímky dostupné ve fotobance.

Mohlo by vás zajímat:  Jak fotografovat houby - 10 tipů nejen pro podzimní fotografování hub

Napsat komentář