Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je malý druh pěvce z čeledi ťuhýkovitých (Laniidae).

Větší než vrabec (délka těla 16–18 cm), s dlouhým ocasem a dosti silným hákovitým zobákem. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 22,5–34 g. Mezi pohlavími je výrazně vyvinut sexuální dimorfismus. Samec má popelavě šedé temeno, široký černý pruh přes oko, rudohnědý pláštík a hnědorůžovou hruď a břicho. Ocas je černý s bílými skvrnami po stranách u kořene. Samice je zespodu krémově bílá, jemně tmavě vlnkovaná, temeno má hnědé nebo hnědošedé, oční proužek hnědý a pláštík matněji hnědý. Ocas je tmavohnědý s úzkými bílými okraji. Mladý pták se podobá samici, ale má husté vlnkování na svrchní straně těla a ramenní letky s béžovými špičkami a černými proužky u konce.

Všechny snímky dostupné ve fotobance.

Mohlo by vás zajímat:  Foto týdne 23/2017 - Dudek chocholatý (Upupa epops)

Napsat komentář